I Blodprovet hos Carlanderska ingår 31 analyser (utifrån 19 prov) som är relevanta för att få en överblick över ditt hälsotillstånd. Det finns aktörer som erbjuder fler analyser, men de visar ofta bara samma sak som vårt utbud och våra läkare anser att det inte ger en tydligare bild.
Snarare är det så att fler analyser istället väcker onödig oro då ett större antal analyser av rena slumpskäl kommer att ge fler avvikande provsvar. Utför man många analyser får väldigt många ett avvikande provsvar utan att vara sjuka.
Nedan kan du läsa om vilka analyser som ingår samt en kommentar om varje del.
Sköldkörtel/Ämnesomsättning
Analys: TSH (för kvinnor)
Kommentar: Du kan även ta andra prover, men är detta prov normalt räcker det för att bedöma ämnesomsättningen.
Blodfetter, kolesterol
Analys: HDL & LDL
Kommentar: HDL och LDL är de bäst beprövade proven för att se om dina blodfetter ökar din risk för hjärtsjukdom.
Diabetes
Analys: Glukos
Kommentar: Glukosnivån visar om du har diabetes eller ökad risk för diabetes. Det finns också andra prover men som är relevanta först om du har diabetes.
Anemi, blodbrist
Analys: Hb, MCV, MCH
Analys: LPK
Analys: TPK
Kommentar: Om man har blodbrist mäts genom Hb. Om Hb är för lågt hjälper de övriga proverna att förklara orsaken till blodbrist. LPK och TPK visar mängden av vita blodkroppar och trombocyter. De har med immunförsvar respektive
blödningsbenägenenhet att göra.
Prostata
Analys: PSA (för män)
Kommentar: Förhöjt värde kan bero på flera orsaker, t ex prostataförstoring eller inflammation, alltså inte bara tumörsjukdom.
Vitamin och mineraler
Analys: B12, D-vitamin, Ferritin (Järn), Kalcium, Kalium, Natrium
Kommentar: Det finns andra prover som också mäter vitaminer och mineraler men vi har valt de som vi bedömer bäst speglar dessa områden.
Leverfunktion
Analys: ALAT
Kommentar: Vi använder ALAT som är ett sätt att värdera leverfunktionen. Om detta prov är avvikande kan andra prover bli aktuella.
Njurfunktion
Analys: Kreatinin
Kommentar: Det vanligaste sättet att mäta njurfunktionen. Ett högt värde kan beror på nedsatt njurfunktion. Andra orsaker kan t ex vara att man har hög muskelmassa efter träning.
Inflammation
Analys: SR – sänka
Analys: CRP
Kommentar: Förhöjda nivåer finns t ex vid akuta infektioner eller kroniska sjukdomar som exempelvis ledgångsreumatism.